Beş Şehir, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın eseri Yahya Kemal’e ithafıyla başlıyor. Sırasıyla Ankara, Eskişehir, Konya, Bursa, İstanbul’u anlatıyor.

Kitap bir ruhsal seyahatname ve hatta otobiyografi olarak yazılmış. Okurken bu beş şehir hakkında bilgi edinmenin yanı sıra Osmanlı’nın son zamanları ve Türkiye’nin kuruluş süreci hakkında da bilgiler ediniyoruz.

Şehirler anlatılırken binalar, yerler görünüşler, kısaca madde dışında; maddelerin öte dünyası, verdiği hisler, yaşanmışlıklar, duvarlardaki geçmiş anıların kalıntıları, Kültür, anlayış, anane ve manevi kısımlar üzerinde duruluyor.

Ankara’yı okurken Hacı Bayram Veli, Akşemseddin, Erdede Sultan’ ı; Erzurum’da Milli mücadelenin doğuşunu, Tanpınar’ın Atatürk ile görüşmesini, Erzurum türkülerini; Konya’yı okurken Haçlı Seferleri, Türkçenin yayılması, Mevlana, Şems, Tasavvuf, Yunus Emre’i de okuyorsunuz.

Yine Bursa’da Osmanlı’nın kuruluşu, Su, Müftü çeşmeleri, Emir Sultan hakkında Tanpınar’ın düşüncelerini okuyorsunuz.

İstanbul ise semt semt maddi ve manevi hissiyatlarıyla beraber anlatılarak kitabın üçte birini oluşturuyor.

Kitap ne gezi yazısı severlerin ne Tanpınar okuyucularının ne de şehirlerde manevi ziyaret izleri arayanların sevebileceği türden bir eser. Ancak bu üçünden de bir şeyler bulup biraz vakit geçirmek isteyenlerin okuyabileceği bir kitap.

Tanpınar’ın yazılarını seven birisi olarak kitabı okurken zor aktığını farkettiğim çokça kısım oldu. Meraklısına hitap eden bir eser.

#kitapönerisi#kitapkurdu#kitapaşkı#bookstagram#books#okudumbitti#okuyorum#gezirehberi#read#tanpınar#travelblogger

Kitap Adı : Beş Şehir

Yazar Adı: Ahmet Hamdi Tanpınar

Yayınevi: Dergah Yayınları

Puan: 6,5/10